پایان پشتیبانی از ویندوز ۷ و آفیس ۲۰۱۰؛ به زودی!
شرکت مایکروسافت در چهاردهم ژانویه 2020، پشتیبانی از ویندوز 7 و آفیس 2010 را متوقف خواهد کرد. همچنین در این تاریخ، پشتیبانی تمدید شده از این محصولات نیز به اتمام میرسد اما کاربران سازمانی همچنان امکان تمدید مهلت را دارند.

اتمام پشتیبانی از ویندوز ۷
قبلاً هم در ژانویه سال ۲۰۱۵ شرکت مایکروسافت زنگ خطر را به صدا درآورده بود زیرا این ماه، آخرین ماه پشتیبانی از ویندوز ۷ توسط این شرکت بود و حالا اعلام شده است که یک سال بعد، یعنی در ۱۴ ژانویه ۲۰۲۰ دوره پشتیبانی تمدید شده به پایان میرسد. پس از این تاریخ هیچ بهروزرسانی برای رفع خطاها، افزایش امنیت یا برای برنامههای کاربردی داخلی مایکروسافت ارایه نخواهد شد.
برای کاربران خصوصی، نصب مجموعه امنیتی جهت محافظت از اطلاعاتشان ضروری خواهد بود اما شرایط برای کاربران شرکتی کمی آسانتر است و میتوانند یک بسته پشتیبانی ۳ ساله را خریداری کنند. شرکت مایکروسافت قرار است خدماتی را با عنوان «بهروزرسانیهای امنیتی تمدید شده» یا به اختصار ESU تا ژانویه ۲۰۲۳ ارایه کند. هنوز قیمت رسمی این خدمات اعلام نشده است.
نزدیک شدن آفیس ۲۰۱۰ هم به پایان عمر خود
مایکروسافت همچنین قصد دارد پشتیبانی از مجموعه آفیس ۲۰۱۰ را به پایان برساند. پس از اکتبر ۲۰۲۰ هیچ بهروزرسانی برای این برنامه عرضه نخواهد شد. شاید این مسأله در ابتدا چندان مهم و جدی به نظر نرسد ولی متأسفانه اینطور نیست؛ چون که در گذشته همیشه آسیبپذیریهای مهمی در محصولات آفیس وجود داشته که هکرها از آنها سوءاستفاده کردهاند. انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۳، از آفیس ۲۰۱۳ پشتیبانی شود. در حال حاضر شاهد تبلیغ گسترده آفیس ۲۰۱۶ و فروش آن با قیمت پایین هستیم. مسلماً حرکت به سمت آفیس ۲۰۱۶ یا نسخه جدیدتر این نرم افزار یعنی آفیس ۲۰۱۹ به اندازه تغییر دادن سیستم عامل، سخت و پرزحمت نیست.
ادامه پشتیبانی از مجموعههای امنیتی مخصوص اینترنت، حتی پس از سال ۲۰۲۰
بیشتر تولیدکنندگان بستههای امنیتی، پس از سال ۲۰۲۰ هم از محصولاتشان پشتیبانی خواهند کرد اما به مرور زمان و با شکلگیری خلاءهای امنیتی بیشتر در ویندوز ۷ نیاز به بستههای امنیتی بیشتری برای نظارت بر آنها وجود دارد. کاربرانی که به هر دلیلی ملزم به استفاده از ویندوز ۷ هستند باید از به کار بردن برخی برنامههای کاربردی خودداری کنند چون به عنوان مثال دیگر برای اینترنت اکسپلورر بهروزرسانی منتشر نخواهد شد.
بنابراین احتمال آلودگی بدافزاری در اینترنت اکسپلورر یا نرم افزار اوتلوک به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت. احتمالاً در سال ۲۰۲۰ مایکروسافت، پشتیبانی از نرم افزار Security Essentials را هم متوقف خواهد کرد زیرا وقتی پشتیبانی از ویندوز XP به پایان رسید، همین اتفاق افتاد.
به همین دلیل کاربران باید با دقت مراقب باشند که پس از سال ۲۰۲۰ سیستم آنها همچنان برای استفاده از اینترنت امن و مناسب باشد. در برخی موارد برای کنترل سخت افزارهایی خاص یا به دلیل این که بعضی نرم افزارهای صنعتی روی سایر سیستم عاملها کار نمیکنند، نیاز به استفاده از سیستم عاملهای ویندوز قدیمی وجود دارد اما معمولاً در چنین کاربردهایی نیاز به دسترسی به اینترنت وجود ندارد.
شرکت مایکروسافت در یک صفحه پرسش و پاسخ، به بسیاری از سؤالهای کاربران درباره به پایان رسیدن پشتیبانی از محصولات این شرکت پاسخ داده است.
فرصت کاربران برای آماده شدن
طبیعتاً تولید کنندگان نرم افزارهای امنیتی تا ابد از ویندوز ۷ منسوخ شده پشتیبانی نمیکنند. انتظار میرود همان شرایطی که پس از توقف پشتیبانی از ویندوز XP پیش آمد، برای ویندوز ۷ هم تکرار شود. بیشتر شرکتها تا ۱۲ ماه از نسخههای مربوط به کاربران معمولی پشتیبانی میکردند. برخی دیگر حتی تا ۲۴ ماه بهروزرسانی منتشر کردند. معمولاً این فاز برای محصولات سازمانی، طولانیتر است چون این محصولات شامل پشتیبانیهای بیشتر و طولانیتری هستند.
در صورتی که در این خصوص دچار شک و تردید شدید میتوانید از سایت شرکت ارایه دهنده راهکار امنیتی مورد استفادهتان کمک بگیرید.
کاربران خصوصی باید به دنبال استفاده از یک سیستم عامل دیگر باشند اما ویندوز ۸.۱ توصیه نمیشود زیرا پشتیبانی منظم از این سیستم عامل در ژانویه ۲۰۱۸ به پایان رسید. پشتیبانی تمدید شده نیز فقط تا سال ۲۰۲۳ ادامه خواهد داشت. به همین دلیل توصیه میشود که در صورت امکان حتماً سیستم عامل خودتان را به ویندوز ۱۰ ارتقا دهید.
بهروزرسانی و پشتیبانی از ویندوز ۱۰
با بررسی گزاره برگ مربوط به چرخه حیات ویندوز در وب سایت مایکروسافت و مطالعه آیتم مربوط به نسخههای ویندوز ۱۰ ابهامهایی ایجاد میشود چون مایکروسافت هنوز تاریخ خاصی را برای پایان این پشتیبانی اعلام نکرده است. معمولاً پس از هر بهروزرسانی مهمی که برای نسخههای Home و Pro منتشر میشود (که انتظار میرود این بهروزرسانیها در ماه مارس و سپتامبر منتشر شوند)، پشتیبانی تا ۱۸ ماه دیگر هم ادامه پیدا میکند. دوره پشتیبانی از نسخههای Enterprise و Education کمی طولانیتر خواهد بود. اگر مایکروسافت به ضربالاجلهای تعیین شده پایبند بماند، در این صورت پس از به-روزرسانی اکتبر ۲۰۱۸ (نسخه ۱۸۰۹)، بهروزرسانیهای مارس یا آوریل ۲۰۱۹ به زودی منتشر خواهند شد.
بنابراین فقط افرادی که همیشه بهروزرسانیهای مهم مثل Creators Update را دریافت کردهاند در قرارداد پشتیبانی باقی خواهند ماند و اشخاصی که بهروزرسانیها را نصب نمیکنند، واجد شرایط دریافت پشتیبانی نخواهند بود.
شناسایی آسیبپذیریهای جدید
در سهشنبه، وصلههای امنیتی در فوریه ۲۰۱۹ (Patch Tuesday) برای تمام سیستم عاملها و برنامههای کاربردی ویندوزی، بیش از ۷۰ آسیبپذیری امنیتی جدید شناسایی شد. مایکروسافت ۲۰ مورد از آنها را به عنوان آسیبپذیری حیاتی طبقهبندی کرده است. هنوز تمام این شکافهای امنیتی بسته نشدهاند. با توجه به این که تا ۱۴ ژانویه ۲۰۲۰ صحبتها درباره ویندوز ۷ و ابزارهای داخلی آن بیشتر میشود، انتظار میرود که شاهد شروع حملات جدید زیادی باشیم. به عنوان مثال در گزارش تحلیل آسیبپذیریهای مؤسسه Hasso Plattner فقط در سال ۲۰۱۸ بیش از ۱۵۰ آسیبپذیری در ویندوز ۷ شناسایی شد.