شهروندان استرالیا در سال ۲۰۱۹ میلادی، بیش از ۱۶ هزار کلاهبرداری اینترنتی را به وب سایت “Scamwatch” که تحت نظارت کمیسیون شهروندان و رقابت استرالیا (ACCC[۱]) فعالیت می کند، گزارش کرده اند.
پیامدهای اقتصادی این کلاهبرداریهای فیشینگ برای مردم استرالیا نسبت به سال گذشته آن، ۳۴ درصد افزایش داشته و به ۶۳۴ میلیون دلار استرالیا رسیده است؛ این موضوع به معنای میانگین خسارتی برابر با بیش از ۷ هزار دلار در سال ۲۰۱۹ است!
طبق گزارش «کلاهبرداریهای هدفمند ۲۰۱۹: بررسی فعالیتهای کلاهبرداری از ابتدای سال ۲۰۰۹» که در وب سایت Scamwatch منتشر شده است، از میان کلاهبرداری های گزارش شده فقط ۱۱.۸ درصد آنها منجر به ضرر و زیان مالی به شهروندان استرالیایی شده اند.
بیشترین خسارت های مالی بر اساس نوع کلاهبرداری

بیشترین خسارتهای مالی در سال ۲۰۱۹، بر اساس نوع کلاهبرداری شامل کلاهبرداریهای هک ایمیل کاری (BEC[۲]) به میزان ۱۳۲ میلیون دلار استرالیا و کلاهبرداریهای سرمایهگذاری با عدد تقریبی ۱۲۶ میلیون دلار استرالیا بوده اند. کلاهبرداریهای دوستیابی و روابط عاشقانه نیز در آخرین رتبه قرار داشته اند.
حمله فیشینگ، متداولترین روش کلاهبرداری در این سال بوده که بیش از ۲۵ هزار گزارش نیز برای آن ثبت شده است. البته تنها ۵۱۳ مورد از این گزارشها منجر به زیان مالی برای شهروندان شده که ارزش آنها بالغ بر یک و نیم میلیون دلار استرالیا بوده است.
سرقت هویت، سومین کلاهبرداری با بیش از ۱۱ هزار مورد گزارش است که ۵۶۲ مورد از آنها، با ارزش بیش از ۴.۳ میلیون دلار استرالیا به ضرر مالی منجر شده است. همچنین حدود ۹ هزار گزارش کلاهبرداری از راه دور ثبت شده است که در مجموع، ۶۸۲ مورد از آنها خسارت ۴.۸ میلیون دلاری را برای کاربران در بر داشته اند. در نهایت، بیش از ۸ هزار گزارش برای هک ثبت شده که ۵۰۹ مورد از آنها منجر به ۵.۱ میلیون دلار زیان مالی شده اند.
در سال ۲۰۱۹، در مجموع ۱۸۱۰ گزارش برای کلاهبرداری از طریق رمزارزها ثبت شده که مبلغ آنها به بیش از ۲۱.۶ میلیون دلار استرالیا رسیده است.
روند جالب کلاهبرداری های اینترنتی در کشور استرالیا
مهمترین روشهای پرداخت برای کلاهبرداریهای اینترنتی گزارش شده در استرالیا، شامل انتقال وجه بانکی (۷۰ میلیون دلار) و بیتکوین (۱۹ میلیون دلار) بوده است. بیشترین میزان خسارت به اشخاص هم به افرادی با رده سنی ۵۵ تا ۶۴ سال وارد شده که چیزی حدود ۳۰ میلیون دلار خسارت را در بر داشته است. پس از آن نیز گروه سنی ۲۵ تا ۳۴ سال قرار داشته و رده سنی ۱۸ تا ۲۴ سال، تنها ۴ درصد از کل خسارتها را شامل شده است.
نکته قابل توجه دیگری که در این آمارها به چشم می خورد این است که آقایان، بیشتر طعمه کلاهبرداریهای سرمایهگذاری و خانمها نیز طعمه کلاهبرداریهای عاشقانه و دوستیابی شده اند. مهمترین بسترهای کلاهبرداری، به ترتیب شامل تلفن همراه با بیش از ۶۹ هزار گزارش، ایمیل با بیش از ۴۰ هزار گزارش، پیامک با حدود ۲۸ هزار گزارش و اینترنت با ۱۱ هزار گزارش بوده اند. در این سال، رقم کلاهبرداریهای تلفن همراه، به ۳۲.۶ میلیون دلار استرالیا رسیده است.
Delia Rickard، رئیس کمیسیون ACCC در این خصوص گفته است که: «متأسفانه ضرر اقتصادی این کلاهبرداریها به شدت زیاد است. کلاهبردارها برای هدف گرفتن قربانیان، از پلتفرمهای غیرمتنظرهای استفاده کرده اند. به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۹ شاهد کلاهبرداریهای مربوط به دوستیابی بوده ایم که در نرمافزارهای بازی مثل Words With Friends کاربران را هدف گرفته یا کلاهبرداریهای سرمایهگذاری که در اینستاگرام و فیسبوک، با وعده دستیابی سریع به ثروت از طریق سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها، کاربران را مورد هدف خود قرار داده اند».
در سال ۲۰۱۹ ضرر مالی کلاهبرداری پیامکی، ۴۰ درصد افزایش داشته است. این گزارش ها نشان داد که بسیاری از این کلاهبرداریها مربوط به حملات فیشینگی بوده اند که هویت بانکهایی مثل myGov، Australia Post و JB Hi-Fi را جعل کرده اند. همچنین کلاهبرداری از طریق فهرست دوستان شبکههای اجتماعی، ۲۰ درصد و فهرست مخاطبان برنامههای تلفن همراه هم ۲۹ درصد افزایش داشته است.
کسب و کارها در این سال، نزدیک به ۶ هزار مورد کلاهبرداری را به Scamwatch گزارش داده اند که منجر به زیانی بیش از ۵.۳ میلیون دلار استرالیا شده است. در این میان، کلاهبرداری از طریق صورتحسابهای جعلی، بالاترین رتبه را داشته که باعث ایجاد ضرر ۲.۷ میلیون دلاری شده است.
کلاهبرداری ها از سال ۲۰۰۹ تاکنون
ACCC، اولین گزارش کلاهبرداریهای هدفمند را در سال ۲۰۰۹ میلادی منتشر کرده و در طول این سال ها نیز همه ساله گزارش هایی را در این خصوص منتشر کرده است. با نگاهی به گذشته مشخص میشود که رقم کلاهبرداریهای گزارش شده توسط شهروندان استرالیایی در بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۹، در مجموع ۲.۵ میلیارد بوده است.
در این گزارش آمده است که: «هر چند بسیاری از کلاهبرداریها در اصل با آنچه در سال ۲۰۰۹ اتفاق می افتاده، چندان تفاوتی ندارند اما کلاهبرداران به مرور برای هدف گرفتن قربانیان جدید یا مشروعیت بخشی به گفتههای خودشان، به سمت شبکههای اجتماعی، روشهای پرداخت جدید و سرویسهای آنلاین حرکت کردهاند. حالا شاهد ظهور کلاهبرداریهای جدیدی مثل هک ایمیل کاری و کلاهبرداری از طریق سرمایهگذاری در حوزه رمزارزها هستیم که جزو پرهزینهترین کلاهبرداریها برای شهروندان استرالیا محسوب میشوند».
منبع: zdnet